Sådan vælger du de rigtige klatresko

En god klatresko er først og fremmest kendetegnet ved, at den har en god friktion, og man står godt fast. Derudover er det vigtigt, at skoen sikker godt fast på foden, så man ikke glider. Når man skal vælge den helt rigtige type klatresko er det derfor relevant at kigge på dette, og man kan prøve flere par, før man finder der helt rigtig.

Skoen skal stå fast

Det er utroligt vigtigt med en klatresko, at man står sikkert fast mod underlaget. Det gælder både, hvis du klatrer på klipper, eller hvis du klatrer på en væg med greb og lister. Begge steder skal klatreskoen stå fast. Derfor er det vigtigt, at den har en tynd og blød undersål i friktionsgummi, som sikrer, at skoen står fast.

Skoen skal sidde stramt

Skoene skal sidde meget stramt på foden og tættere, end du er vant til med almindelige sko. Klatresko er designet, så de sidder meget stramt, og forfoden skal helst ikke kunne bøje forover, men tæerne skal bøje lidt forover. Det kan måske føles lidt akavet i begyndelsen at have skoene på, men de udvider sig med tiden, og så bliver der alligevel mere plads til foden.

Flade eller aggressive klatresko

Der findes tre typer af klatresko. For nybegynderen kan det være en fordel at vælge en flad klatresko, der i design minder mest om en almindelig sko. De flade klatresko har som regel hæl på hele skoen, hvilket gør skoene mere stive og mindre fleksible. De er velegnede til længere klatreruter, som er moderate. De aggressive klatresko er velegnede til den erfarne klatre og til sportsklatring og bouldering. De aggressive klatresko er designet, så de ligner en banan, og de har typisk kun hæl under forfod og hæl. Det betyder, at man kan ”krumme” foden, og det gør det nemmer at stå fast på greb og lister, når man dyrker bouldering på klatrevægge, eller hvis man dyrker hård sportsklatring på klipper. Man kan også vælge en tredje type sko, som er en blanding af de to første typer klatresko. Den kalder man for en let aggressiv klatresko, og det er en fin allround sko, som både nybegyndere og erfarne kan bruge. Klatresko fås både med velcrolukning, snørelukning og som slippers, og velcroslukninger er de mest populære, fordi de er nemme at tage af og på, men på lange klatreruter er det ofte en fordel at have klatresko på med snørelukning, som sidder sikkert fast på foden.