Udstyr til bjergbestigning

Bjergbestigning er en meget krævende form for klatring, der stiller store fysiske og psykiske krav, og det kræver også mere omfattende udstyr, når man skal ud på en længere ekspedition. Her følger en beskrivelse af det vigtigste klatreudstyr, beklædning, soveudstyr m.m., som man bør have med, når man tager på bjergbestigning. Som regel er man flere personer, der tager af sted sammen, men man har alligevel ansvaret for at medbringe sit eget udstyr.

Klatreudstyr

Til klatreturene skal man medbringe en klatrehjelm og klatrestøvler af god kvalitet. Derudover skal man huske klatresele med benløkker, som er justerbare, låsekarabin, klatrereb og rebbremse, så sikkerheden er i top. Man bør også tage en alpinøkse med samt en pandelampe, så man kan se noget, uanset vejrforholdene. Man bør altid tjekke sit udstyr grundigt hjemmefra, inden man tager af sted, så man er sikker på, at udstyret er vedligeholdt og fungerer optimalt for at forebygge eventuelle fald eller andre ulykker, når man er afsted på bjergbestigning.

Beklædning

Beklædningen bør omfatte tøj, som er varmt og åndbart, så man ikke kommer til at fryse eller svede unødvendigt på turen. Alt efter årstiden bør man medbringe shorts, trekkingtrøje, trekkingbukser, svedtransporterende T-shirts og undertøj, fleecetrøje, fleecebukser, dunjakke samt bukser og jakke i Goretex, der kan holde til meget fysisk aktivitet. Er det bagende solskin, er det vigtigt med en god solkasket og solcreme, og hvis det er vinter er det nødvendigt med en varm hue eller turtleneck. Gletsjerbriller kan også anbefales. Til beskyttelse af hænder anbefales vanter i kraftige materialer som f.eks. uld eller overtræksluffer, som f.eks. er fremstillet af Goretex.

Sko

Det er rart at have flere slags fodtøj at skifte imellem. Når man ikke har klatrestøvlerne på, kan man f.eks. have et par vandrestøvler med gode vandresokker i vintersæsonen. Er det sommervejr, så kan man medbringe et sandaler, man kan tage på og give fødderne luft efter dagens klatretur.

Soveudstyr

Soveudstyret bør som minimum omfatte en sovepose, som kan klare ned til minus 20 grader, hvis man skal sove i højder over 5.000 meter. Medbring derudover et liggeunderlag, en rejserygsæk og pakposer til at holde orden på de forskellige ting, man har med.

Andet personligt udstyr

Derudover er det relevant at medbringe en toilettaske, håndklæde, vandflaske (3 liter), solcreme, vandflaske, førstehjælpsudstyr i tilfælde af skader, kamera til at tage flotte billeder, lommekniv og en dagbog til at nedskrive alle de spændende oplevelser.