Hvad er klatring?

I klatring gælder det kort sagt op at klatre op ad klippevægge, bjerge eller indendørs klatrevægge og nå til tops hurtigst muligt. Siden det 20. århundrede har klatring været en populær fritidsaktivitet, og mange dyrker klatring både indendørs og udendørs. Siden slutningen af 1980’erne har det også været populært med kunstige klatrevægge, og der findes mange klatreklubber over hele landet, hvor både børn og voksne kan gå til klatring.

Klatring er sundt. Det styrker musklerne og koncentrationsevnen, og klatrer man udendørs på klippevægge eller i bjerge, så kan man undervejs også nyde den betagende udsigt, der giver ro i krop og sjæl. I Danmark klatres der primært på klatrevægge, men vil du gerne ud og klatre i naturen, så kan du f.eks. tage til Sverige eller Norge, som har gode klatresteder.

Forskellige klatrediscipliner

Der findes forskellige klatrediscipliner som f.eks. traditionel klatring, sportsklatring, bouldering, Big Wall og isklatring.

Traditionel klatring foregår i naturen på klippevægge, og ruterne er forholdsvis korte, så man hverken overnatter eller holder spisepause undervejs. Man klatrer frit, så sikringspunkterne tager man ikke med sig. De er kun placeret som sikkerhed i tilfælde af fald. Der findes mange klatreruter til traditionel klatring over hele verden, men hvis du gerne vil udfordre dig selv, kan du vælge Cobra Crack i Canada, som er verdens vanskeligste rute til traditionel klatring.

Sportsklatring har typisk fokus på de tekniske udfordringer ved klatring. Sportklatring foregår udendørs på klipper med faste sikringspunkter. Undervejs kan du sætte dine karabinhager fast i disse sikringspunkter – metaløjer – og dermed har du optimal sikkerhed i tilfælde af, at du glider eller falder. Du kan dyrke sportsklatring for fornøjelsens skyld, eller du kan deltage i konkurrencer i Danmark, Norden eller World Cup. Populære steder for sportsklatring er bl.a. Frankrig, Spanien. USA og Grækenland.

Bouldering foregår uden reb. I stedet har man en nedfaldsmadras til indendørs brug eller en crashpad til udendørs brug. Man klatrer på specialdesignede bouldering-vægge indendørs eller på store stenblokke udendørs. Mange dyrker bouldering for sjov og for motionens skyld, men det er også muligt at deltage i konkurrencer, og der afholdes både nordiske og danske mesterskaber samt World Cup i bouldering.

Big Wall er en udfordrende disciplin, hvor man klatrer op ad en høj, stejl klippevæg, og det tager flere dage at nå til tops. Man anvender reb og sætter metalkiler eller friends i klippesprækker for sikkerhedens skyld. Undervejs sover man i en portaledge,som er en slags hængekøje, på siden af klippevæggen. Big Wall klatring foregår bl.a. i USA, hvor klippesiderne kan være op til 1 kilometer høje. Eksempelvis i Yosemite National Park på El Capitan.

Isklatring foregår, som navnet antyder, på klippesider med frossen is på eller på frosne vandfald. For at kunne stå fast er man nødt til at have klatrestøvler på med metalpigge under. Man har også brug for en isøkse, som man slår ind i isen, imens man klatrer opad. Sikring foregår ved, at man skruer isskruer ind i isen. Der afholdes forskellige konkurrencer i isklatring, og nogle af de mest populære steder for isklatring er Alperne, Rjukan i Norge og Vail i Colorado.